Potatisgratäng
Brukar du misslyckas med potatisgratäng?
Inte nu längre!
Du behöver till 3 personer:
800 gr - 1 kg (ca 12 stora potatisar)
2 gula lökar (vi hoppade dock över dem)
2-5 dl mjölk (vi använde 5)
2,5 dl vispgrädde
2 tsk salt
1-2 kryddmått peppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
150-200 gr ost
Gör såhär:
Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Skiva upp löken och hacka i små bitar.
Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk.
Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg. Ett tips är att lägga på osten efter halva tiden, då blir den inte bränd.
Och den blir BRA!
Inte nu längre!
Du behöver till 3 personer:
800 gr - 1 kg (ca 12 stora potatisar)
2 gula lökar (vi hoppade dock över dem)
2-5 dl mjölk (vi använde 5)
2,5 dl vispgrädde
2 tsk salt
1-2 kryddmått peppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
150-200 gr ost
Gör såhär:
Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Skiva upp löken och hacka i små bitar.
Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk.
Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg. Ett tips är att lägga på osten efter halva tiden, då blir den inte bränd.
Och den blir BRA!
Kommentarer
Trackback