Potatisgratäng

Brukar du misslyckas med potatisgratäng?
Inte nu längre!

Du behöver till 3 personer:
800 gr - 1 kg (ca 12 stora potatisar)
2 gula lökar (vi hoppade dock över dem)
2-5 dl mjölk (vi använde 5)
2,5 dl vispgrädde
2 tsk salt
1-2 kryddmått peppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
150-200 gr ost

Gör såhär:
Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Skiva upp löken och hacka i små bitar.

Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk.

Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg. Ett tips är att lägga på osten efter halva tiden, då blir den inte bränd.

Och den blir BRA!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback